[...] Frequency on Measures of Muscle Hypertrophy: A Systematic Review and Meta-Analysis”. Charles N. Serhan, Peter A. Ward, Derek W. Gilroy “Fundamentals of Inflammation” Reviewed by Laura Ciaccia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3064252/ http://www.ironmanmag.com.au/profiles/profiles/870-ronnie-colemans-injuries-nwas-it-all-worth-it
[...] dla utrzymania w dobrej formie systemu immunologicznego, ale również dla ochrony przed infekcjami górnych dróg oddechowych. Owoce cytrusowe są znakomitym źródłem błonnika, o ile jednak nie obieramy ich skrupulatnie z białej warstwy podskórnej zwanej albedo. Pomarańcze są źródłem wielu substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Kiwi Kiwi [...]
[...] wszedł do pierwszej dziesiątki w kategorii 176 cm seniorów. Natomiast najgroźniejszymi rywalami Piotra Zielińskiego byli dwaj Francuzi: Georges Seck i Jonathan Rebelle. O ile Rebelle jest już trochę znany (9 miejsce na ME 2018), o tyle pochodzący z Tahiti (Francuska Polinezja) czarnoskóry Seck właśnie pojawił się w Europie i od razu próbuje [...]
"Pij więcej wody". Jak często słyszysz taką radę? Woda pełni w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji i jest niezbędna do życia. W przypadku osób uprawiających sporty odpowiednie nawodnienie jest szczególnie ważne, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie spowodowane wysiłkiem fizycznym. Mimo tego, że woda jest tak istotna i że większość z [...]
Barki a w szczególności ich tylna część posiadają niezwykle istotne znaczenie funkcjonalne. Ich odpowiedni rozwój pod kątem wytrzymałości i siły będzie wpływać na jakość ruchu, w takich ćwiczeniach, jak wyciskanie sztangi w leżeniu, wyciskanie wąsko, wyciskanie stojąc czy większość ćwiczeń ukierunkowanych na rozwój przodu i boku mięśni [...]
[...] praktyczne? Nie wydaje mi się. Jeszcze inne osoby argumentują, iż zastosowanie kreatyny na redukcji sprawi, iż nie będzie skuteczna w cyklu hipertroficznym. Będzie, o ile zachowasz właściwe przerwy między cyklami na kreatynie. Przy stałej nadmiernej podaży przestaje działać większość środków na rynku, w tym wiele leków (najbardziej znane [...]
Tradycyjnie osoby związane ze sportami sylwetkowymi oraz Ci, którzy marzą o prezentowaniu latem wspaniałej i umięśnionej sylwetki dzielą rok na dwa główne sezony: sezon masowy, gdzie głównym celem jest przyrost tkanki mięśniowej oraz sezon redukcji, z głównym nastawieniem na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Zachowaj umiar! Warto zachować [...]
Dobrze pamiętam czasy, gdy chodzenie na siłownię było zajęciem niszowym i w ogóle nie był to temat do rozmowy. Obecnie mamy do czynienia z modą na trening siłowy. Z jednej strony jest to dobre, z drugiej niesie za sobą liczne zagrożenia. Pokrótce przedstawię problemy, które bardzo łatwo dają się zaobserwować u osób rozpoczynających treningi [...]
[...] przejadaj się przy każdym posiłku. Dzieląc spożycie kalorii na kilka małych posiłków dziennie, nie przeciążysz układu trawiennego ani nie odłożysz niechcianego tłuszczu, o ile kalorie nie przekroczą progu rentowności kalorycznej. Mniejsze posiłki mają również mniejszy wpływ na uwalnianie insuliny, a jak wiadomo, insulina jest silnym hormonem i [...]
[...] nie powinny także obawiać się wyższego niż symboliczne spożycia tłuszczu. W zdrowej zmyślnie zbilansowanej diecie można znaleźć miejsce na tego typu artykuły spożywcze, o ile oczywiście jest się aktywnym fizycznie. W swojej umiarkowanej i zrównoważonej zdrowym rozsądkiem postaci mówi o tym koncepcja IIFYM. Referencje: [...]
Przeszukując internet w celu znalezienia idealnej diety dla siebie, czy też porad dotyczących odżywiania, można natrafić na informacje dotyczące cudownych diet, które są łatwe, wygodne i efektywne. Jednakże większość tych diet nie ma kompletnie nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem czy skutecznością, w większości przypadków prowadzą do efektu [...]
W dobie powszechnego dostępu do informacji zadziwiający jest fakt, iż większość ludzi stosuje nieskuteczne bądź kontrowersyjne diety, sposoby suplementacji czy treningu. Oczywiście argumentują to, wygłaszając tezy w rodzaju: „nie wiadomo skąd czerpać informacje”. Nie! Oczywiście księgarnie są pełne książek Delaviera, wydawnictw lekarskich (np. [...]
[...] Ten poziom waskularyzacji jest szczególnie trudny do osiągnięcia, szczególnie, że poziom tkanki tłuszczowej musi być maksymalnie ograniczony. Sam Carlito nie podaje, ile dokładnie wynosi u niego, natomiast można znaleźć w sieci różnego rodzaju plotki i kalkulacje, które sugerują, że oscyluje w granicach 5%. To o czym jednak opowiada, to [...]
Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin, błonnika i substancji fitochemicznych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób i opóźniać proces starzenia się. Podczas gdy wciąż trwają spory o to, która dieta jest najlepsza, niewielu zaprzeczy, że warzywa są ważnym elementem niezależnie od tego, na jaką dietę się zdecydujemy. Podsumowując [...]
[...] na sprawność umysłową. W związku z tym, że białko w naszym organizmie odgrywają tak wiele ważnych funkcji to oczywistym jest, że należy zwrócić szczególną uwagę na to, ile dostarczamy tego składnika odżywczego wraz z dietą i co równie istotne, z jakich źródeł. Każdy, kto poznał podstawy prawidłowego żywienia wie o tym, że wśród [...]
Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]
[...] z wiekiem spada elastyczność mięśni i ścięgien, co wymaga od nas dobrej rozgrzewki. Solidne 10-15 minut intensywnej rozgrzewki będzie znacznie ograniczało ryzyko kontuzji. O ile lekkie kontuzje w wieku 20+ czasem nie wymagają nawet interwencji lekarza, tak uraz po 40. roku życia może ciągnąć się miesiącami. Miej to na uwadze. 2. Nie opuszczaj [...]
[...] aeroby na czczo lub po treningu siłowym, wtedy jest niskie stężenie glikogenu” Pozbywanie się tkanki tłuszczowej zależy od dobowego deficytu energetycznego, a nie od tego, ile masz glikogenu w mięśniach czy w wątrobie. Istnieją pewne korzyści z wykonywania aerobów na czczo (ciało szybciej adaptuje się do wysiłku długotrwałego) lub po treningu [...]
Zadając pytanie jakiejkolwiek osobie "ile dziennie powinniśmy pić wody?", najprawdopodobniej uzyskamy odpowiedź "im więcej, tym lepiej". Jednak, jak rzekł Paracelsus "dawka czyni truciznę", zarówno nadmiar, jak i niedobór wody jest dla nas groźny. Podsumowanie Można dostosować się do tego, co zaleca wielu trenerów i wyliczyć swoje [...]
[...] jedna forma czerwonego barwnika, czerwony barwnik nr 2, została usunięta z rynku po tym, jak powiązano ją z rakiem u gryzoni. Żółty barwnik nr 5 wiązał się natomiast z nasileniem objawów astmy. Jednak nowsze badania nie potwierdzają takiego związku, chociaż FDA przyznaje, że niewielka liczba osób może być na nie wrażliwa i może u nich rozwijać [...]